Despre metalele pretioase: caractersitici, raspandire

Metalele pretioase reprezinta chintesenta frumusetii, valorii, pe care oamenii o admira, ori o apreciaza, dupa caz.

Metalele pretioase au fost de-a lungul vremii marfa de schimb, izvor de avutie, motiv de razboi, sol de pace, act de casatorie, pret de prietenie.

Dintre cele mai cunoscute metale pretioase, iese in evidenta aurul. Aurul, de-a lungul vremii a insemnat bogatie, opulenta, putere, ocupand de departe un loc fruntas in randul metalelelor pretioase, apreciat pentru frumusetea si valoarea sa, insa, si pentru functionalitatea lui. Aurul se foloseste atat ca podoaba ori element de schimb, dar are si o utilitate mai aproape de nevoile omului, cum ar fi folosinta acestuia in medicina, in design, chiar si in mancare.

Aurul se gaseste de obicei sub forma de alaij, cu argintul, cu cuprul, cu fierul, rodiul ori paladiu. Raspandirea aurului este una destul de importanta, acest metal pretios fiind intalnit in aproape toate clasele de roci, de la cele cristaline, la cele metamorfice si chiar sedimentare (de tipul nisipului ori pietrisului). La noi in Romania exista in zona Brad, ceea ce se cheama Muzeul Aurului, acesta fiind si locul unde se poate vedea modalitatea de extractie a aurului.

Credit cu istoric negativ si pentru rau platnici

[VEZI OFERTA]

Poti imprumuta pana la 51.000 de lei de la Credius, daca ai peste 18 ani. Aprobare in cateva minute. Trebuie sa ai minim o luna vechime in munca

 

Imprumut cu aprobare usoara - BSG Credit

[DETALII IMPRUMUT]

Imprumuta de la BSG Credit intre 200 si 20.000 de lei pentru perioade de pana la 36 de luni. Rata de aprobare de 97%.

In lume, cel mai important stat de unde se extrage aurul este Africa de Sud, aceasta tara detinand recordul la extractii, cu cel putin 2000 de tone anual, iar in privinta procesarii aurului, locul I il ocupa Italia, cu peste 500 de tone de bijuterii realizate anual. SUA detine cea mai mare cantitate de aur, depozitiata la banca centrala, aceasta cantitate de aur purtand si numele de Rezerva Federala de Aur, valoarea acestui aur depasind 200 miliarde de dolari.

Si la noi in tara exista zacaminte de aur, cele mai cunoscute in prezent fiind cele de la Rosia Montana, de unde se poate inca exploata aurul, daca se va ajunge vreodata la un consens pe aceasta tema, intre autoritati. Rosia Montana este cunoscuta printre specialistii geologi din Romania ca fiind de asemenea un important rezervor de metale rare, se zice, mult mai pretioase decat valoarea aurului din intreg zacamantul Rosia Montana.

Argintul, la randul lui un metal pretios, cu o vechime importanta in istorie, fiind cunoscut inca din epoca fierului si folosit la confectionarea unor obiecte, in special de cult, dar si bijuterii ori unelte, a fost apreciat de-a lungul vremii penntru frumusetea si stralucirea lui. Argintul este mai dur decat aurul, fiind in consecinta si mai rezistent, insa, mai putin flexibil. Argintul, dupa cum bine stiti, isi are o utilizare larga in industrie, pe langa folosinta lui in industria bijuteriilor. Saruruile de argint se folosesc in fotografie, foitele de argint in combinatie cu mercursul se foloseste la fabricarea oglinzilor, de asemenea argintul se foloseste in industria electronica si electrotehica, fiind un bun conducator electric.

Un metal pretios cu o valoare mult mai mare decat cea a aurului si a argintului este platina. Platina a fost descoperita pentru prima data in America, in secolul al XVIII-lea, deci este un metal pretios mai nou. Desi, mult mai recent, platina a reusit sa concureze cu succes aurul si argintul.

La loc de cinste printre metalele pretioase se afla paladiul. Paladiul este cel mai scump metal, ajungand la de 1,5 ori mai scump decat aurul. Fiind chiar mai recent decat platina, paladiul a fost descoperit de Wilaston, fiind un metal destul de rar, se utilizeaza in industria bijuteriilor, fiind folosit cu precadere la monturi. Paladiul este si el un bun conducator de electricitate, si are avantajul ca nu se poate magnetiza. paladiul se extrage din Brazilia si din Germania.

Alte metale pretioase, mai rare sunt si: iridiul, osmiul si ruteniul.

Iridiul este un metal pretios de culoare alb-argintie, si a fost descoperit pentru prima data in 1804, fiind utilizat in special in industria firelor si fibrelor artificiale.

Osmiul a fost descoperit in acelasi an cu iridiul, iar numele sau in limbra greaca inseamna parfum. Din grupa platinei, osmiul este cel mai greu metal, fiind caracterizat de o duritate mare, este folosit in special in industria ceasurilor, dar si la fabricarea penitelor pentru stilouri.

Sunt institutii financiare care acorda credit mai simplu. Iata cateva dintre societatile care acorda credite cu dobanda 0%:

CreditYes - imprumut cu dobanda 0% pentru perioade diferite

Credit7 - solutii pentru 5, 10 ori 15 zile cu dobanda 0%

Lunare - in primele 30 de zile obtii finantare fara dobanda

Ruteniul este un metal pretios ce poarta numele Rusiei, tara unde a fost descoperit, el fiind pentru prima data gasit in muntii Ural. Ruteniul este un metal dur ce face parte din aceeasi grupa a platinii. Ruteniul este folosit in instructia chimica, in electronica, dar si in industria bijuteriilor. Ruteniul este de asemenea o compoenenta importanta in industria computerelor.

Oamenii achizitioneaza metale pretioase din mai multe motive, pe langa cele legate de frumusete, caz in care se orienteaza catre bijuterii, unii cumpara metale pretioase pentru a investii. A investii inseamna pe de-o parte sa cumperi un obiect de valoare care in timp isi mentine, ori isi creste pretul, deci in speranta unui eventual castig, iar pe de alta parte, reprezinta o alternativa la tinerea banilor la banca. In loc sa depui banii intr-o banca, mergi si achizitionezi niste obiecte din metale pretioase, ori chiar metalul pretios in sine si le pastrezi, avand in vedere ca tu deja cunosti piata si stii ca nu exista stanse sa iesi in pierdere, intr-o anumita perioada de timp.

Dintre motivele ce te pot determina sa investesti in metale pretioasa, iata cateva:

  • metalele pretioase au o durabilitate incontestabila (spre deosebire de un imobil, de exemplu, care se erodeaza in timp);
  • metalele pretioase nu se devalorizeaza asa usor;
  • metalele pretioase sunt sigure intr-un viitor indepartat, pentru ca in general se cunoscut zacamintele de metale pretioase din lume, deci, nu prea exista surpriza de a descoperi in timp cine stie ce zacaminte fabuloase de metale pretioase.

Metalele pretioase sunt usor acceptate la amanet. Noi am discutat intr-un alt articol despre ce accepta amanetul si ce refuza.

(Visited 261 times, 1 visits today)

Info GDRP | Termeni și condiții
Confidențialitate | Politica cookies