Ce a adus nou 2023 in materie de credite bancare?
Noutati legate de creditele banare in 2023
Inceputul de an a fost unul destul de greu pentru banci si implicit pentru creditele bancare.
Efectele OUG 114 au fost destul de importanta, si ceea ce aparuse ca o masura protectiva, si-a capatat vizibilitate in piata ca una restrictiva, mai degraba.
Bancile insa par a face fata si acestei noi provocari, unele si-au intensificat creditarea, altele si-au imbogatit portofoliul cu produse noi.
Dupa OUG 114 a aparut si problema ROBOR-ului si trecerea la noul indice IRCC. Si de data aceasta au fost rumori in piata, insa, este de remarcat calmul cu care bancile au primit si aceasta noua schimbare.
Mai mult de atat, observam o deschidere mai mare a bancilor catre cetatean, o mai mare preocupare pentru responsabilitate financiara a clientilor.
Un alt lucru important ce merita subliniat este adaptarea bancilor la evolutia pietii.
Am remarcat cu placere faptul ca bancile au inceput sa-si simplifice produsele, unele dintre ele trecand chiar la acordari de credite online.
Tot un aspect pozitiv, demn de marcat este faptul ca numarul restantierilor a scazut fata de anul anterior cu mai mult de 100.000. Ceea ce parea la inceputul anului drept o crestere previzibila a numarului de persoane cu istoric negativ (asa cum se intamplase in ultimii ani, cand numarul restantierilor crescuse semnificativ de la an la an) s-a transformat intr-o supriza destul de importanta pentru piata, numarul acestora scazand destul de mult. Ne situam astazi sub nivelul de 600.000 de restantieri, conform statisticilor BNR.
Pe de-o parte este efectul restrictionarilor conditiilor de eligibilitate, factori ce au culminat in reducerea gradului de indatorare, iar pe de alta parte este faptul ca veniturile romanilor au crescut, in special in dreptul persoanelor vulnerabile cu ventiuri mici, crescand salariul minim pe economie.
Deja criza economica din 2008 a fost uitata, indeosebi de institutii, pentru ca oamenii nu o uita asa de usor. Dovada stau depozitele crescute ale populatiei. Am remarcat si faptul ca unele banci incep sa reduca depozitele acceptate de la populatiei, plangandu-se de nivelul ridicat al lichidiatilor din piata.
In dreptul acestui surplus de lichiditati putem nota si actiunile BNR din ultimele zile, soldate cu atrageri masive de lichiditati de la banci.
Evolutia acordarii creditelor bancare catre populatie intre 2016 si 2023
In luna iulie, creditele acordate gospodariilor au scazut la 32.217,2 mil euro, iar cele in lei au crescut la 102.984,1 mil lei. Daca ne-am uita in trecut, la anul 2016 cand creditele acordate gospodariilor depaseau 40.000 miloane euro, iar cele in lei erau sub 70.000 mil lei, putem sa ne facem o idee despre felul cum au evoluat creditele bancare in timp. Suntem asadar intr-un trend descrescator in ceea ce priveste acordarile de credite in euro catre populatie si intr-un trend deosebit de crescut la acordarile in lei.
Sunt institutii financiare care acorda credit mai simplu. Iata cateva dintre societatile care acorda credite cu dobanda 0%:
CreditYes - imprumut cu dobanda 0% pentru perioade diferite
Credit7 - solutii pentru 5, 10 ori 15 zile cu dobanda 0%
Lunare - in primele 30 de zile obtii finantare fara dobanda
Pe categorii de credite, se observa o crestere importanta la nivelul creditelor de consum acordate in lei (de la 35.331,5 la 48.073,3 mil lei) si o scadere mai mica la creditele de consum acordate in euro (de la 14.044,9 la 10.031,2 milioane euro).
O crestere si mai spectaculoasa se inregistraza in dreptul creditelor pentru locuinte in lei. Cresterea in dreptul creditelor pentru locuinte la nivelul lui iulie 2019 era aproape dubla fata de 2016. Astfel, la nivelul lui 2016 volumul creditelor pentru locuinte in lei era de 28.728,1, iar in 2019 volumul a ajuns la 52.347,0 mil lei. Pe segmentul de credite pentru locuinte acordate in euro, scaderea este nsemnificativa de la 26.955,1 mil euro in 2016, la 21.971,0 mil euro in 2019.
Aceste date oferite sunt extras din statistica monetara si financiara oferita de BNR – referindu-ne strict la creditele acordate gospodariilor populatiei.