Banci care acorda credite celor cu venituri mici
Unele persoane nu apeleaza la banci crezand ca acestea nu acorda credite celor cu venituri mici. Se inseala! Bancile sunt mai permisive in prezent.
In fapt, bancile acorda credite si celor cu venituri mai mici, limitele minime variind destul de mult de la o banca la alta.
Sumele ce se pot obtine cu asa venituri mici s-ar putea totusi sa nu fie asa cum si-ar dori cei ce aspira la astfel de imprumuturi.
Este insa un fapt bine stiut ca, limitele minime ale veniturilor eligibile au scazut substantial in ultimii ani.
Sunt sanse ca unele banci sa acorde credite celor cu venituri mici?
Cu cativa ani in urma, multe banci mergeau pe venitul minim pe economie ca prag minimal eligibil.
Insa, de cand venitul minim a urcat vertiginos in ultimii doi ani, cerintele bancilor in privinta venitului minim s-au diminuat.
Acordarea unui credit de nevi personale azi este aproape o formalitate daca ai venituri salariale inregistrate la ANAF.
De cativa ani bancile nu mai solicita adeverinta de venit, inspectand veniturile clientilor prin intermediul celor de la ANAF.
De la banci poti solicita si sume mai mari de bani, depinde de veniturile tale lunare. Restrictionandu-se gradul de indatorare de cativa ani, sumele pe care romanii le pot imprumuta azi de la banci au scazut.
Poti sa aflii destul de rapid ce suma poti imprumuta utilizand calculatoarele de credite de pe platformele online ale bancilor.
Intr-un astfel de calculator introducand suma pe care doresti sa o imprumuti, perioada accesarii si veniturile lunare, poti afla suma maxima pe care o poti lua si nivelul aproximativ al ratelor lunare.
Conditiile de acordare a creditelor la banci
Bancile ofera azi credite doar cu buletinul, pentru ca, nemaisolicitand adeverinta de venit, cartea de identitate a ramas singurul act fizic pe care tu trebuie sa-l duci la banca.
E adevarat ca pe langa buletin, tu trebuie sa semnezi un act prin care sa-ti dai acordul de verificare a bazei de date ANAF. Si de asemenea a ramas valabil actul de verificare a scoringului in BC.
Bancile ofera beneficii clientilor ce-si duc venitul prin banca, indeobste prin reduceri de dobanda.
Daca incasezi salariul prin banca, obtii reduceri din cuantumul dobanzii si alte beneficii (unele ofera si reduceri de comisioane).
De cativa ani bancile nu mai solicita adeverinta de venit ori alte acte doveditoare ale veniuturilor acelor persoane ce au veniturile raportate la ANAF. Ramane valabila adeverinta de venit pentru cei ce nu au au veniturile raportate la ANAF.
La nivelul lui 2023 bancile sunt mult mai permisive in acordarea creditelor decat erau acum cativa ani. Bine, aceasta permisivitate tine cat tine plapuma, in acest caz cat le lasa legea.
Adica, permisivitatea bancilor este limitata de gradul de indatorare, pe de-o parte, iar pe de alta parte de riscurile asociate creditelor.
Pe partea de riscurile bancile au politici proprii.
Aici este o intreaga discutie despre felul in care bancile isi selecteaza clientii, insa, nefiind niste reguli clare, transparente, zic sa ne limitam la ce stim si putem afla cu certitudine.
Tipurile de venituri acceptate de banci
Exista o mai mare disponibilitate din partea bancilor pe parte de venituri solicitate clientilor.
In prezent sunt acceptate multe tipuri de venituri precum: salariale, pensii, chirii, dividende, contracte de management, diurne, indemnizatie de crestere a copilului, uneori chiar somaj.
De ceva timp bancile accepta la finantare si persoane fizice ce obtine venituri din activitati independente ori practica meserii liberale (gen avocati, notari, etc.).
In fapt, din punct de vedere al veniturilor acceptate, bancile au inceput sa aiba niste politici destul de laxe.
Aceasta atitudine a bancilor de acceptare a unei plaje largi de venituri este cumva in acord cu dezvoltarea pietii muncii care a suferit schimbari dramatice in ultimii ani.
Astazi in Romania mult mai multi oameni incaseaza venituri din activitati independente decat o faceau cu cativa ani in urma. De asemenea, au aparut tot felul de profesii noi.
Piata muncii evolueaza si este bine ca si sistemul bancar se raliaza acestui trend.
Toate bancile profita de acordul cu ANAF-ul pentru inspectarea veniturilor clientilor. De la conditiile de accesare la Banca Transilvania la cele de la BCR, de la BRD la Raiffeisen, de la ING Bank la UniCredit, fiecare banca ofera propria viziune.
In definitiv, toate acorda credite doar cu buletinul in 2019, dar cu interogarea bazei de date ANAF.
Cat de rapid se poate accesa un credit bancar?
Timpii de acordare ai creditelor bancare se invart azi in intervalul 1-3 zile.
Ceva de neimaginat cu cativa ani in urma, cand acordarea unui credit de nevoi personale dura, nici mai mult nici mai putin decat 14 zile.
Fiecare banca are produsele sale proprii de creditare, fiecare are limite maxime si minime intre care acorda imprumuturile.
Perioada de creditare este aceeasi, fiind limitata prin lege la 5 ani pentru creditele de nevoi personale negarantate si 10 ani in cazul refinantarilor.
Alte conditii de eligibilitate admise de banci sunt de asemenea variate de la o institutie la alta: varsta clientilor, venitul minim, vechimea in munca (media este de minim 3 luni la ultimul angajator si minim un an in total), etc.
Sunt institutii financiare care acorda credit mai simplu. Iata cateva dintre societatile care acorda credite cu dobanda 0%:
CreditYes - imprumut cu dobanda 0% pentru perioade diferite
Credit7 - solutii pentru 5, 10 ori 15 zile cu dobanda 0%
Lunare - in primele 30 de zile obtii finantare fara dobanda
Bancile au inca reticente mari in acordarea de credite celor inscrisi in BC.
O singura banca din piata (din cate stim noi), este vorba de Banca Transilvania nu s-a exprimat transant in aceasta privinta, specificand ca ei nu resping din start restantierii.
Pentru ca salariul minim a crescut destul de mult in ultimii ani, azi o persoana ce obtine astfel de castiguri salariale poate sa imprumute sume mai mari de bani.
Iata cateva credite oferite de banci celor cu venituri mici:
- Raiffeisen – pentru creditul lor de nevoi personale fara ipoteca se solicita un venit minim de 1.200 lei.
- ING Bank – venitul minim lunar net solicitat este de 1.000 de lei pentru creditul lor de nevoi
- UniCredit – venitul minim eligibil este de 450 de lei (pentru navigatori de 250 euro);
- Idea::Bank accepta venituri minime de 1.500 lei per persoana pentru al ei credit Idea::selfie.