Credit auto hibrid – finantare ECO pentru un mediu curat

Mai multe institutii financiare sustin credite auto verzi, hibrid ori exclusiv masini electrice full ori de tip pug-in.

Chiar daca pare din ce in ce mai usor sa-ti cumperi o masina electrica, ori hibrid, sa stiti ca doar pare.

Sunt unele dificultati care pot aparea in procesul de achizitie al unei masini ECO.

E adevarat ca masinile electrice ori hibrid au inceput sa devina din ce in ce mai populare si in randul romanilor, insa, de aici si pana la capta majoritate din piata, mai e drum lung.

Care sunt impedimentele pe care le poti intampina?

Exista interes pentru masinile ECO – pentru masinile prietenoase cu mediul inconjurator. In fapt, chiar sunt multi romani care socotesc sa-si achizitioneze o astfel de masina in viitorul apropiat. Exista statistici care spun chiar ca in jur de 50% dintre romani au in vedere ca pe viitor sa-si cumpere o astfel de masina.

Multi dintre cei care aspira la o astfel de masina, se gandesc in special la o masina de tip hybrid plug-in si mai putini la cele electrice.

Adevaraul este ca pretul piparat inca al acestor masini ii tine deocamdata pe multi deoparte de a-si duce la capat intentia.

Pretul mare al masinii si sa nu uitam nici de numarul redus de statii de incarcare.

Printre cele mai ingrijoratoare probleme la care se gandesc cei care vor sa cumpere o masina electrica, aminim aici:

 • autonimia redusa a masinii

Bateria masinilor electrice nu tine timp lung, ea fiind mai mica decat a unei masini pe combustibil. Sunt insa indicii ca acest lucru se va schimba, pentru ca sunt numeroase cercetari care au in vedere acest aspect. Deocamdata trebuie sa ne multumim cu o autonomie de cca 500 Km.

 • numarul redus de statii de incarcare

In Romania, la ora actuala avem in jur de 300 de astfel de statii unde poti sa-ti alimentezi masina. Fiecare dintre statii are in jur de 3 puncte de incarcare.

Cu alte cuvinte, in toata tara avem in jur de 900 de puncte de incarcare.

E putin, trebuie sa recunoastem! Asta inseamna timp pierdut! Bine, stim ca putem sa ne programam, stim ca exista aplicatii pentru a nu sta la coada, dar totusi…

 • costul unui automobil electric ori hybrid este mai ridicat decat al unuia pe combustibil

Fara indoiala ca pretul mare este pana la urma principalul imediment al celor care si-ar dori o a astfel de masina. Eu cred ca nimanui nu-i place sa afecteze mediul, pentru ca e clar pentru toata lumea ca poluam si ca trebuie sa reducem poluarea cat mai repede cu putinta.

Bun, investim intr-o masina prietenoasa cu mediul, dar asta doar daca ne permitem.

 • nu sunt suficiente programe de ajutor pentru achizitia de masini electrice

E adevarat ca programul RABLA a inglobat cat de cat si aceasta categorie auto, insa nu suficient.

Fondurile nu sunt suficiente si nici sustinerea nu este chiar atat de importanta incat sa-i determine pe multi sa se hotarasca.

Dar, totusi, exista programe guvernamentale de achizitie pentru masini hibrid si electrice de care puteti profita. Spre exemplu, in cadrul programului RABLA PLUS, poti obtine un voucher de 45000 lei daca cumperi un automobil 100% electric ori o masina hybrid plug-in cu emisii reduse de CO2, sub limita admisa de 50g/Km.

 • intretinerea acestor masini este inca la un cost foarte ridicat. Si, fie vorba intre noi, nici specialisti nu prea sunt. Avantajul este ca aceste masini sunt mai fiabile decat cele pe combustibil, reparatiile aparand in acest caz in 8-10 ani de utilizare.

Ce se intampla in lume cu vanzarea de masini electrice si hibrid?

La nivelul mondial exista mai mare deschidere pentru aceste automobile. Guvernele incurajeaza mai mult achizitia.

Spre exemplu, la finele anului trecut, doar in luna decembrie, se vandusera in Euroa Occidentala in jur de 176.000 masini complet electrice.

Multe banci acorda credite verzi, indeosebi companiilor care doresc sa-si schimbe parcul auto cu masini care nu polueaza.

masini electrice, hybrid plug-in

Si persoanele fizice sunt incurajate sa-ti achizitioneze masini mai eficiente energetic, cu credite cu dobanzi mici si ajutor de stat.

Chiar cei de la Banca Europeana de Investitii afirma ca, desi la acest moment bancile nu au prea mult de castigat pentru credite auto verzi, insa, in timp ele vor avea de castigat. Cu cat vor avea mai mult credite verzi, cu atat vor fi mai vizibile in piata. Exista chiar si o propunere a BEI de crestere a portofoliului de credit de verzi pana la 50% pana in anul 2030.

La noi in tara, deocamdata, exista doua masuri de ajutor pentru ahcizitioarea unui astfel de vehicul, ambele derulate prin programul RABLA.

Este vorba de cei 45.000 de lei alocati pentru o masina electrica nou si de cei 20.000 de lei voucher pentru o masina electrica de tip hibrid, cu sursa de alimentare extrena.

Insa, chiar si asa, fara mare ajutor, din 2022 pana in 2021 s-a inregistrat o crestere de 120% in privinta vanzatorilor de masini electrice. Chiar sunt peste media din UE la acest capitol.

Anul trecut, vanzarile de masini electrice au ajuns la cca 15,5% din totalul vanzatorilor de autoturisme noi.

Planul este ca pana la 2025, se fie scoate din circulatie un numar de 250.000 de masini cu vechime mai mare de 15 ani.

Care este mai util, creditul verde sau leasingul verde?

Multe persoane se intreaba care ar fi mai avantajos pe termen mediu si lung.

Ofertele de masini electrice se regasesc in portofoliul multor banci si a multor societati de leasing.

E adevarat ca sunt mai multe oferte de leasing auto pentru firme, dar si persoanele fizice pot gasi optiuni in acest sens.

Pentru firme, ramane mai avantajos leasingul, pentru faptul ca se pot deduce unele cheltuieli.

Si pentru persoanele fizice care opteaza pentru o masina tip hibrid plug-in este mai avantajos leasingul verde, pentru ca iti poti reinnoi masina dupa perioada de incheiere a contractului, fara batai de cap. Poti sa returnezi masina hibrid si sa-ti cumperi alta electrica full dupa 5 ani de folosinta. Asa nu te lovesti prea tare de numarul mic al statiilor de incarcare, nu te chinui nici sa vinzi o masina poate depasita tehnic in 5 ani.

Un Credit auto verde este folositor pentru cine poate beneficia de tichetul verde ori pentru cine isi permite o achizitie la prima mana.

Oferte de credite auto pentru masini electrice ori hibrid

Din fericire, au inceput sa apara in piata financiara tot felul de oferte ‘prietenoase cu clientii’.

Multe banci au venit cu oferte speciale pentru achizitia de masini ecologice.

Exista tot felul de credite auto speciale pentru astfel de achizitii: creditul verde, creditul auto hibrid, creditul verde pentru persoane fizice, creditul auto pentru masini electrice, etc.

Multe dintre aceste oferte aduc beneficii celor care si-au propus sa cumpere masini gull electric ori plug-in hybrid.

Spre exemplu, unele banci vin cu reduceri de dobanda importante, fata de ofertele clasice.

 1. Banca Transilvania ofera posibilitatea achizitiei unei masini eco cu avans de minim 15%, cu DAE de 7,50%.
 2. Creditul verde de la ING Bank pentru persoane fizice care si-au propus sa cumpere o masina electrica full sau una de tip hybrid plud-in. Avansul la ING pentru creditul auto verde este de 0%, DAE-ul este de 5,80% pentru cei fara asigurare si de 7,57% pentru cei cu asigurare.
 3. Cetelem ofera prin prograul RABLA, credite auto cu avans 0%, iar DAE-ul este de 10,92%.
 4. Leasingul de la BT – pentru achizitii de masini prietenoase cu mediul – finantare pentru autoturisme electrice si hibrid. Avansul intre 20 – 50%, iar dobanda fixa 3,5% pentru creditele in euro. Mai exista niste taxe de eleasing de 150 euro plus TVA si o taxa de servicii logistice de 190 euro.
 5. Creditul pentru masini electrice ori hibrid de la UniCredit ofera o finantare cu avans incepand de la 5% din valoarea de cumparare. Dobanda este variabila, formata din EUROBOR la 3 luni la care se adauga o marja de 2,99%. Finantarea prin programul GoGreen are o valoare reziduala de 1%.
 6. Leasingul oferit de Raiffeisen vine cu un avans de minim 10% si cu un DAE de 8,97%.
 7. BCR Leasing IFN a lansat anul trecut un leasing auto verde pentru firme, potrivit pentru achizitia de autoturisme electrice si hibrid. Oferta BCR Leasing vine in sustinerea antrerenorilor, oferind finantare pana la 5 ani, avans de la 10%, iar dobanda variabila in euroe de 1,9% pe an.
(Visited 34 times, 1 visits today)

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies