Demontam mituri despre amanet

Care sunt cele mai frecvente mituri despre Casele de Amanet? Iata ce trebuie sa siti inainte de apela la amanet.

Ce se spune despre Casele de Amanet?

De-a lungul timpului au aparut o serie de legende despre casele de amanet.

Noi ne-am propus astazi sa analizam cateva dintre ele si sa le judecam la rece.

Credit cu istoric negativ si pentru rau platnici

[VEZI OFERTA]

Poti imprumuta pana la 51.000 de lei de la Credius, daca ai peste 18 ani. Aprobare in cateva minute. Trebuie sa ai minim o luna vechime in munca

 

Imprumut cu aprobare usoara - BSG Credit

[DETALII IMPRUMUT]

Imprumuta de la BSG Credit intre 200 si 20.000 de lei pentru perioade de pana la 36 de luni. Rata de aprobare de 97%.

Casele de Amanet, ca si alte societati care functioneaza cu profit ofera produse si servicii contra cost, asigurandu-si astfel o marja de profit.

Aceste activitati de natura financiara sunt supravegheata indeaproape de banca nationala si de alte instiutii ale statului.

Casele de Amanet, spre exemplu, sunt inscrise in registrul IFN-urilor, intr-o sectiune speciala dedicata lor. Asadar, activitatile societatilor inscrise in aceste registre sunt legale si functioneaza de drept.

Fireste ca este posibil ca in unele cazuri sa intervina nereguli, caci pana la urma nimic nu este perfect. Cu siguranta sunt si cazuri cand exista unele abateri de la reguli.

Am vazut si masuri intreprinse de cei de la BNR vis-a-vis de unele societati nebancare care au avut practici ilegale. Spre exemplu, sunt societati nebancare carora li s-a oprit complet activitatea, cum e cazul celor de la IFN Extra Finance.

Dar, sa revenim la subiectul nostru de azi, si anume, la miturile privitoare la Casele de Amanet.

Iata care sunt cele mai des intalnite mituri legate de amanet

Casa de Amanet profita de situatia dificila a clientului

Adevarul este ca la amanet daca mergi cu un bun pentru a-l lasa drept gaj si nu rambursezi la timp imprumutul primit poti pierde acel bun.

Insa, scopul Case de Amanet nu este ca tu sa pierzi bunul, ci ca ea sa castige comisionul aferent.

Din acest motiv, aproape toate Casele de Amanet ofera perioade de gratie clientilor, astfel incat acestia sa-si poata recupera la timp bunurile.

Comisionul pe care Casa de Amanet il percepe este profitul obtinut de aceasta institutie. Si este cel mai usor de obtinut.

Ganditi-va ca e mult mai simplu sa incaseze un comision decat sa depoziteze un bun pe care trebuie sa-l si vanda ulteior.

Pretul de evaluare al bunului amanetat este mic

In realitate pretul bunurilor lasate drept garantie pentru imprumutul solicitat e normal sa fie ceva mai mic decat pretul pietii.

Casa de Amanet la randul ei trebuie sa vanda produsul si atunci nu poata sa-l cumpere de la client la acelasi pret cu care il poate vinde.

Asta ar transforma o astfel de institutie intr-o societate de binefacere non-profit si nu e cazul.

Majoritatea Caselor de Amanet sunt dubioase

Cum va spuneam anterior, Casele de Amanet functioneaza legal, in urma inscrieri lor in registrele BNR.

Activitatea lor este supravegheata si taxata atunci cand se incalca legea.

Cele mai multe Case de Amanet din tara au sucursale bine puse la punct, in acord cu standardele prevazute pentru desfasurarea unor astfel de activitati.

Cel putin in orasele mari, aceste societati au sedii destul de bine amenajate, unele chiar foarte elegante.

La amanet se duc doar saracii

Casa de Amanet ofera in schimbul unui bun lasat drept gaj o suma de bani intr-un mod rapid, fara batai de cap.

Printr-o astfel de actiune, se pot evita de exemplu analiza istoricului de creditare al clientului, precum si analiza financiara actuala.

Casa de Amanrt nu face verificari la Biroul de Credit si nici la ANAF, precum o fac bancile si IFN-urile clasice.

Unii oameni incearca sa scape de anumite obiecte care nu le mai folosesc si pe care ei insisi le-ar vinde greu. Nu se pune problema in acest caz de saracie.

Ofertele amanetului sunt inguste

Daca privim in comparatie cu bancile si cu alte institutii financiare, care au in portofoliu o mare varietate de produse financiare, putem spune ca la Casa de Amanet nu gasim multe tipuri de servicii.

Si in uenle cazuri particulare s-ar putea sa nu gasiti acele servicii pe care vi le doriti.

bijuterii

De exemplu, exista Case de Amanet care nu accepta alte bunuri in afara de bijuterii din aur si argint.

Dupa cum exista si unele societati care accepta doar autorisme drept garantie pentru un imprumut.

Dar, marea majoritate a Caselor de Amanet au o gama larga de servicii, acceptand pe langa bijuteriile din aur si argint: ceasuri, tablouri, electronice, electrocasnice, genti de lux, servicii de masa, obiecte decorative valoroase, masini, precum si servicii de schimb valutar si transferuri de bani prin Western Union.

Amanetul este doar pentru bijuterii

Dupa cum am spus mai inainte, sunt unele firme care mizeaza exclusiv pe astfel de produse „sigure”, insa, marea majoritate a caselor de amanet primesc si alte tipuri de bunuri de valoare.

Acest lucru era valabil la inceputul aparitiei amanetului in Romania. Astai aceste societati si-au diversificat serviciile.

Bunurile amanetate nu mai pot fi recuperate

Clientii care ramburseaza la timp banii imprumutati si respecta conditiile contractuale nu vor avea nicio problema in a-si recupera bunul amanetat.

Aceia care intarzie cu plata, depasind chiar si perioada de gratie, vor plati un comision de intarziere, dar pana la urma isi vor recupera bunul.

Sunt rare cazurile cand o persoana care ramburseaza banii, pierde bunul. Acest lucru se intampla pentru ca, asa cum spuneam anterior, Casa de Amanet este interesata de comision.

La amanet se duc bunuri furate

Sunt zvonuri cum ca la amanet se cumpara si se vand bunuri furate.

Ei bine, Casele de Amanet nu au astfel de practici, ele plecand din start pe ideea de a dovedi ca bunul amanetat iti apartine. Tu trebuie sa dovedesti ca bunul pe care il lasi drept gaj este proprietatea ta.

De multe ori aceste firme lucreaza cu politia pentru a impiedica unele ilegalitati. Sunt cazuri in care persoane necinstite apeleaza la amanet pentru a vinde bunuri necuvenite, dar pentru ca nu pot dovedi ca sunt proprietarii de drept sunt raportati catre politie.

Doresc sa ramana cu bunurile

Un alt mit popular legat de Casele de Amanet este acela ca vor sa pastreze bunurile amanetate de clienti.

Astfel, acestea ar dori ca acesti clienti sa intarzie cu rambursarea pentru a-si pierde garantia.

Pe langa faptul ca amanetul iti ofera o perioada de gratie, pe langa perioada contractuala propriu-zisa, de cele mai multe ori, tu poti sa-ti recuperezi bunul si dupa aceasta perioada in schimbul unui comision.

Asadar, Casa de Amanet este interesata de comision, nu de bun ca atare. Bunurile, cum spuneam anterior, trebuiesc depozitate si vandute, activitate care implica ea insasi costuri.

Amanetul este nereglementat

Se spune ca cei de la amanet pot face orice fara sa-i traga nimeni la raspundere.

Fireste ca aceasta afirmatie este tot nu mit, deci nu este adevarata.

Orice Casa de Amanet are nevoie de licenta pentru a functiona, iar ca institutie financiara este monitorizata in mod asemenator ca celelalte institutii (banci si IFN-uri).

In cazul incalcarii legii, li se pot retrage licentele de functionare si stopa activitatea.

Acestea sunt cateva dintre cele mai populare mituri legate de Casele de Amanet intalnite cel mai adesea in mediul virtual, pe forumuri, pe blogguri, pe facebook.

Sunt institutii financiare care acorda credit mai simplu. Iata cateva dintre societatile care acorda credite cu dobanda 0%:

CreditYes - imprumut cu dobanda 0% pentru perioade diferite

Credit7 - solutii pentru 5, 10 ori 15 zile cu dobanda 0%

Lunare - in primele 30 de zile obtii finantare fara dobanda

Prin urmare, fiti atenti la astfel de mituri pentru ca ele sunt de cele mai multe ori gresite.

Nu inseamna ca nu trebuie sa te informezi in prealabil, nu inseamna ca nu trebuie sa cunosti toate aspectele legate de amanetare, mai ales cand vine vorba de contract si termenii rambursarii.

Trebuie sa intelegeti insa ca amanetul ca multe alte afaceri este un business ce functioneaza cu profit. Oamenii sunt interesati de comisioane nu sa va lase fara bunuri.

(Visited 155 times, 1 visits today)

Info GDRP | Termeni și condiții
Confidențialitate | Politica cookies